iBeacon – framtidens shoppingupplevelse

iBeacon – Bluetooth low energy

Denna vecka har vi kommit över ett kit bestående av tre styck sk iBeacons. Dessa små enheter kan användas för positionsbestämning inomhus och för att pusha ut information eller erbjudanden till smartphones. Tekniken bakom iBeacons är en extremt strömsnål blåtandsteknik (bluetooth low energy), som även finns i till exempel flertalet pulsmätare på marknaden.

Lokalt anpassad information

Genom att placera ut olika iBeacons i t ex en butik kan man förse kunden/besökaren med information eller erbjudanden som är anpassade för just den specifika platsen. Ett exempel är Major League Baseball-arenorna i USA som har utrustats med iBeacons. När en besökare närmar sig en supportershop pushas ett erbjudande ut till besökarens iPhone – förutsatt att de har MLB:s app. Med hjälp av iBeacons kan man även få information om hur besökare rör sig i en butik eller vilka produkter/avdelningar som är mest intressanta. Förutsättningen är att man har butikens App installerat och gett appen tillåtelse att känna av iBeacons – vilket innebär att man själv väljer om man vill ta emot denna typ av information eller inte. Dvs samma princip som för t e x Apples kartapp eller Google Maps.

Hur nära är du?

Via en iBeacon kan man läsa av avståndet i tre steg: Långt bort (mer än 10 meter), nära (några meter bort) och direkt inpå (inom några centimeter). Detta innebär att man kan anpassa appen för att reagera på olika sätt om man t ex närmar sig en iBeacon eller om man står precis bredvid en enhet. Det är också möjligt att trigga en händelse när man kommer inom det område där det finns beacons eller varför inte skicka ett, välkommen tillbaka meddelande, när besökaren lämnar butiken.

Namnet iBeacon är Apples varumärke men tekniken som den är baserad på är en kombination av funktioner i bluetooth-standarden och smart anpassad mjukvara.

Användningsområden

Tekniken kan användas i en mängd olika lösningar som tex för att pusha ut dagens erbjudande när du anländer till en butik, lunchrestaurang, mataffär. Eller kanske för att skickas ut språkanpassad information när du betraktar ett objekt på ett museum, utställning, galleri. Man kan även tänka sig att pusha ut relevant information till medlemmar i kundklubben varje gång de passar en butik, kan även vara en restaurangkedja. I väntrum skulle man kunna erbjuda de som väntar gratis e-tidningar via Apples Newstand istället för att ha en mängd papperstidingar liggande. Kika gärna på denna film från Estimote för mer information. Estimote är en av många tillverkare av beacons .

Utveckling av appar för iBeacon

Excalibur utvecklar iBeacon lösningar/appar för både iPhone, iPad och Android smartphones. Kontakta oss om du vill veta mer. Mail: magnus@excaliburmedia.se eller på tel: 0705-290715.